Social media-junk in opkomst?

Verslaving aan social media ligt op de loer zeggen verslavingsexperts van verschillende klinieken. Over een paar jaar staat bij verslavingsklinieken een groep gebruikers op de stoep die verslaafd is aan social media. Dat zeggen verslavingsexperts na een rondvraag in Metro.

Mogelijk zijn er nu al internetters die problemen hebben door dwangmatig gebruik van social media. Veel verslaafden onderkennen echter pas na jaren dat ze een verslaving hebben en melden zich dan pas bij een instelling. Problematisch gebruik van Facebook, Twitter en Hyves zal daarom pas over enkele jaren de kop opsteken.

"Verslaafden beseffen in eerste instantie niet dat ze een probleem hebben. De echte hausse kan nog komen", zegt een woordvoerder van Spoor6, een instelling voor verslavingszorg. "Net als bij andere verslavingen kunnen social media worden gebruikt om je te onttrekken aan de realiteit, vluchtgedrag. We behandelen alle verslavingen hetzelfde. Zowel bij gokken, alcohol of drugs willen mensen zichzelf verdoven." Ook Jellinek is scherp op het probleem. "Internetten kan een enorm deel van je tijd in beslag nemen. We moeten het in de gaten houden", zegt Roel Kerssemakers van Jellinek.

"Verslaving loopt achter het fenomeen zelf aan", zegt Sjoerd van der Wal van Tactus. "Dat zie je ook bij game-verslaafden. De eersten druppelen hiervan ook langzaam binnen."

Lees het volledige artikel op de website van Metro

29-10-2012 • 0 reactie(s) • Reageer

Ombudsman voor jongeren

De Kindertelefoon, dat is inmiddels wel een begrip in Nederland, maar van een Kinderombudsman...daar wel eens over gehoord? Die is er! Deze Ombudsman is er voor iedereen tot 18 jaar.

http://www.dekinderombudsman.nl/
 

29-10-2012 • 0 reactie(s) • Reageer

Wil je ergens terecht met je vragen? Neem contact op met het CJG Zuidplas!

29-10-2012 • 0 reactie(s) • Reageer

Social Media voor Dummies....

Luister 's naar me'..... Dit is het thema voor de Week van de Opvoeding 1-7 okt., alwaar het Centrum Jeugd en Gezin Zuidplas aan meedoet. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling. Deze week is er veel positieve aandacht voor opvoeden. Naar elkaar luisteren is daarbij belangrijk.

In het kader van 'luister eens naar me' gaan woensdagavond 3 oktober kinderen aan hun ouders uitleggen wat sociale media zijn, welke soorten er zijn en wat je er allemaal mee kunt doen!

14-09-2012 • 0 reactie(s) • Lees verder / Reageer

Verkiezingen komen eraan! 12 September.

Verkiezingen komen eraan woensdag 12 september! Als je 18(+) bent heb je jouw stempas al thuis gekregen. Op naar een punt in jouw buurt de 12e tussen 7.30 - 21.00 uur, alwaar je kunt gaan stemmen met deze pas, je ID en je keuze :-)

Het is niet makkelijk om te kiezen; waar stem je op? Er zijn stemwijzers op internet om aan de hand van stellingen en vragen je keuze duidelijker te krijgen, waaronder ook de jongerenkieswijzer!

07-09-2012 • 0 reactie(s) • Lees verder / Reageer

Info

Onder Jongereninformatie vallen alle taken die gericht zijn op het informeren van jeugd, zoals het digitaal jongerenloket JIZU (Jong In ZUidplas) en het Jongeren Inlooppunt, beiden onderdeel van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin)/ JIP. Ook worden er voorlichtingslessen gegeven op het Voortgezet Onderwijs en worden er informatieve evenementen en campagnes georganiseerd. Vanuit deze werkvorm wordt nauw samengewerkt met de bibliotheek en het voortgezet onderwijs. Er is één medewerker Jongereninformatie in dienst, die deze taken onder haar beheer heeft.